Hieslum

Jurisdictie:   
Beschrijving:   
gem. Wonseradeel
 
Uit Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (www.tresoar.nl):
JELSUM, vroeger ook Hieslumn, Helsum, Hijelshiem en Hijelsum genaamd, d., prov. Friesland, kw. Oostergoo, griet. Leeuwarderadeel, arr., kant. en 1 u. N. van Leeuwarden; men telt er, in de kom van het d., 69 h. en ongeveer 380 inw., die meest hun bestaan vinden in den landbouw en veeteelt.

HIESLUM, ook wel Jelsum en oudtijds Hieslum gespeld, d., prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Wonseradeel, arr. en 3 u. W. van Sneek, kant. en 1 1/2 u. Z. W. van Bolsward, eenigzins ten O. van de trekvaart naar Workum.
Men telt er, met de daartoe behoorende geh. Ate-buren, Idserda-buren en Munnike-buren, 14 h. en 80 inw., die allen hun bestaan vinden in den landbouw.
Voormaals was dit dorp omgeven door een aantal poelen, die thans droog gemaakt zijn, bestaande nog de Hieslumer-Ee, de Monnike-Ee, de Horse, grenzende een gedeelte der landen aan de Nieuwhuister-Ee.
De Herv., die hier 40 in getal zijn, behooren tot de gem. van Parrega-Hieslum-en-Greonterp. De kerk werd, in het jaar 1319, door Paus Innocentius II, aan het klooster van St. Odulphus, bij Stavoren geschonken. Het is een oud gebouw, met eenen toren, doch zonder orgel.
De R. K., van welke men er 40 aantreft, worden tot de stat. van Blaauwhuis gerekend.

Geboorten Huwelijken Overlijden