-
Uit de Friese Plaatsnamen Database van Tresoar:
Nu Plaatsnaam : Wolsum Gemeente : Wymbritseradiel Toen Plaatsnaam : Wolsum Burgerlijk gemeente : Wymbritseradeel van 1811-1816 mairie : Nijland Kadastraal gemeente : Nieuwland Rechterlijk kanton : Sneek arrondissement : Sneek
Uit Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (www.tresoar.nl): WOLSUM, Wilsum of Wilsmem, d., prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Wymbritseradeel, arr., kant. en 1 1/2 u. W. van Sneek, 1/2 u. Z. O. van Bolsward, aan de Wymerts en het Meer of Morrawieltje. Men telt er in de kom van het d. 11 h. en ruim 50 inw., en met de daartoe behoorende buurtjes: Laard, Jouwswerd, Remswerd, Vijfhuis, Ytsum en het Ketting 50 h. en 240 inw., die meest in de veefokkerij hun bestaan vinden. De Herv., die er ongeveer 200 in getal zijn, behooren tot de gem. Wolsum-en-Westhem, welke hier eene kerk heeft, die vóór de reformatie aan den H. Martinus was toegewijd. Het is een oud gebouw, met een de houten spits, doch zonder orgel. Vroeger stond er een zware toren bij de kerk; doch deze is, wegens bouwvalligheid, in 1819 weggebroken. De 9 Doopsgez., die men er telt, behooren tot de gem. van Bolsward. - De R. K., van welk men er ruim 30 aantreft, parochiëren te Blaauwhuis, onder Westhem. - De dorpschool wordt gemiddeld door 35 leerlingen bezocht.
WOLSUM-EN-WESTHEM, kerk. gem., prov. Friesland, klass. van Sneek, ring van Ylst. Men heeft in deze gem. twee kerken, ééne te Wolsum en ééne te Westhem en telt er 260 zielen, onder welke 75 Ledematen. De eerste, die in deze gem. het leeraarambt heeft waargenomen, is geweest Cornelis Johannes, die in het jaar 1608 herwaarts kwam, in het jaar 1636 emeritus werd en in 1640 overleed. Vroeger, althans van 1589 tot 1607, waren Wolsum en Westhem gecombineerd met Oosthem, Abbega en Folsgare, en werden toen bediend door Jelis Capelleman, die in laatstgenoemde jaar overleed. - In het jaar 1843 ontving deze gemeente van den Heer Hajo Bangma, Emeritus Predikant te Nieuwland, eenen zilveren schotel ten gebruike bij het Nachtgemaal, en een zilveren doopbekken, het laatste bepaaldelijk voor Wolsum ten geschenke, terwijl eenigen tijd daarna twee echtgenooten, die zij onder hare leden mogt tellen, Theodorus Ykema en Fokeltje Idzerda, een zilveren doopbekken, bepaaldelijk voor Westhem, vereerden.
|