-
Uit Het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (www.tresoar.nl):
WESTHEM, in het oud-Friesch Woschum, d., prov. Friesland, kw. Westergoo, griet. Wymbritseradeel, arr., kant. en 1 1/4 u. W. ten Z. van Sneek, tegen de Hemdijk. Men telt er, met de b. Blaauwhuis en de Graauwe kat, 130 inw., die meest in den landbouw hun bestaan vinden. De Herv., die er zijn, behooren tot de gem. van Wolsum-en-Westhem. De kerk bragt vóór de Reformatie 100 goudg. (150 guld.) op; er was eene vikarij, waarvan de inkomsten 70 goudguld. 9105 guld.) beliepen. De Doopsgez., die er wonen, worden tot de gem. van Ylst gerekend. - De R. K., die men er aantreft, parochiëren te Sneek. - Men ziet hier twee wieren, overblijfsels van oude staten.
Website gemeente Súdwest Fryslân januari 2011: Westhem Het terpdorp Westhem ligt op nog geen twee kilometer van Blauwhuis. De smalle klinkerweg De Kat geeft toegang tot het dorp. Via een aftakking van de hoofdweg komt men in het aangrenzende buurtschap Feytebuorren. Hier staat, op de terp, de Hervormde Kerk. Westhem en Feytebuorren tellen samen iets minder dan honderd inwoners.
Geschiedenis Westhem werd vroeger drooggehouden door de Hemdijk. Deze dijk beschermde het drop tegen het water van het voormalige Atsebuurstermeer. Lange tijd konden de inwoners alleen te voet over deze dijk het dorp bereiken. De dijk is tegenwoordig een klinkerweg. Langs het dorp stroomt de Opvaart naar de Wijmerts. Het water stroomt vanaf het Westhemmermeer, door het dorp, langs het kerkgebouw in Feytebuorren en mondt uiteindelijke uit in de vaart.
|